Een wereldwijde Pi-dag

5 oktober 2016

In Nederland en in de ons omringende landen kennen weinig personen de π-dag. Het is een speciale dag voor wiskundigen en voor iedereen, die op de hoogte is van de cirkel, omtrek, straal en de relaties met het wiskundige symbool π. Op 14 maart van elk jaar wordt π-dag gevierd met vele activiteiten, lezingen en evenementen op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten. De π-dag is ontstaan in de USA, omdat de Amerikaanse schrijfwijze voor 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de eenvoudige benadering voor π 3,14 is.

Een wereldwijde Pi-dag

Een speciale dag voor wiskundigen op 14 maart van elk jaar

De viering start op die dag officieel om 1:59 PM, omdat één van de benaderingen van π 3,14159 is. Het ultieme π moment vond plaats op de 14e maart 1592 om 6:53 en 58 seconden, omdat deze gegevens in de Amerikaanse schrijfwijze staan voor de eerste twaalf cijfers van het getal π (3,14159265358). Dit moment is voor iedereen onopgemerkt gebleven, omdat π nog niet beschreven was door wetenschappers uit die periode.

Een wereldwijde Pi-dag - 2 Een wereldwijde Pi-dag - 3 Een wereldwijde Pi-dag - 4

Op verschillende scholen in Amerika wordt π-dag gevierd met het eten van een taart (pie) waarin de π-vorm is gebakken. Tijdens de druk bezochte jaarvergadering 2008 van de Nederlandse Vereniging voor Wiskundeleraren - NVVW, werden alle deelnemers verrast op de mogelijkheden van een aankoop van chocoladeletters in de vorm van een π. Het was heel druk bij de stand van de ontwerper en maker van letters in melk, puur en witte chocolade. Dus ook in Nederland en België wordt de 14e maart voortaan als π-dag aangewezen.

Het is inmiddels ruim 300 jaar geleden dat de Griekse letter π voor het eerst gebruikt werd om het cirkelgetal voor te stellen. In 1706 benaderde William Jones het getal π als 3,14159. De grote wiskundige Euler nam het symbool in 1737 in zijn boeken op en is dit wiskundige teken wereldwijd in gebruik. Ondanks dat wij in Nederland 14 maart op een andere wijze schrijven, namelijk als 14/3, nemen we de Engelse notatie 3/14 over om ook hier inhoud te geven aan de viering van π-dag. Toeval of niet, maar de geboortedag van Albert Einstein viel ook op de 14e maart en wel in het jaar 1879.


Gerelateerde artikelen