Experimenteren met illusies en driedimensionale beelden

13 september 2015

Van het succesvolle experimenteerdoosje Science X 3D-optiek is een Nederlandse editie beschikbaar. Ook al is deze uitgave speciaal bedoeld voor jongeren om meer te weten te komen over driedimensionale beeldtechnieken en de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan, is de opzet en de inhoud ervan zeker ook leuk voor leraren in het lager en middelbaar onderwijs om klassikaal met meerdere experimenteerdoosjes in groepen proefjes uit te voeren.

Experimenteren met illusies en driedimensionale beelden

Science X 3D-optiek

De jonge onderzoekers kunnen direct aan de slag dankzij duidelijke toelichtingen op diverse visuele 3D verschijnselen en heldere instructies om optimale resultaten te bereiken. Er zijn zes uitgewerkte experimenten, die weer veel inspiratie zullen bieden om zelf 3D tekeningen te maken. Ook is aangegeven hoe het systeem van zien en waarnemen opgebouwd is tussen onze ogen en de visuele cortex. Fascinerende resultaten worden bereikt met een slingerproef en een zonnebril. De proef laat ervaren dat het kijken door een donkere bril een kleine vertraging geeft in het verwerken van de beelden.

Met de zelf te bouwen kartonnen stereoscopische kijker kunnen meegeleverde stereobeeldparen bekeken worden. Uitgebreid maken jonge onderzoekers kennis met de anaglyfenbeeldtechniek. Voorbeelden met 3D-anaglyfenplaatjes en zelf te tekenen anaglyfenmotieven worden met de 3D-bril met een rood en blauw filter omgevormd tot zwevende driedimensionale beelden. Van het doosje maken onder andere deel uit een 3D-bril, loeplenzen, een stereoviewer, stereohalfbeelden, 3D-tekenpapier, anaglyfenplaatjes, een kunststof balletje voor de slingerproef en een handleiding. Een uitstekende set voor educatieve doelen in het onderwijs en voor het gebruik onder begeleiding in de familiekring.

EAN 4005556181568, “Science X 3D-optiek”, Neele Pfeiffer en Nicola Gepperth, Ravensburger Spieleverlag, 2012, experimenteerdoos + handleiding.