Felix Hoffmann (1868-1946)

23 februari 2025

De Duitse scheikundige Felix Hoffmann (1868-1946) stond bekend om het synthetiseren van diamorfine, dat populair werd onder de Bayer-handelsnaam “heroïne”. Zijn naam is bovendien gekoppeld aan het synthetiseren van aspirine, hoewel het de vraag is of hij dit op eigen initiatief deed of onder leiding van Arthur Eichengrün. In 1889 begon hij scheikunde te studeren aan de Ludwig Maximilian-universiteit van München en richtte zich op farmacie en beëindigde zijn studie in 1890 met het farmaceutische staatsexamen.

Felix Hoffmann (1868-1946)

Tot de opkomst van de paracetamol was Aspirine in het Westen de meest gebruikte pijnstiller.

In 1891 studeerde hij magna cum laude af aan de Universiteit van München en twee jaar later behaalde hij zijn doctoraat na het voltooien van zijn proefschrift getiteld “Over bepaalde derivaten van dihydroanthraceen”. In 1894 trad hij in dienst bij Bayer als onderzoekscheikundige. Op 10 augustus 1897 synthetiseerde Hoffmann acetylsalicylzuur terwijl hij bij Bayer onder leiding van Arthur Eichengrün werk-te. Door salicylzuur te combineren met azijnzuur, slaagde hij erin ASA te creëren in een chemisch zuivere en stabiele vorm.

Felix Hoffmann (1868-1946) - 2 Felix Hoffmann (1868-1946) - 3

De farmacoloog die verantwoordelijk was voor het verifiëren van deze scheikundige resultaten was in eerste instantie wat sceptisch, maar nadat verschillende grootschalige onderzoeken naar de werkzaamheid en verdraagzaamheid van de nieuwe stof waren voltooid, bleek het een pijnstillende, koortswerende en ontstekingsremmende stof te zijn. Het bedrijf Bayer werkte vervolgens aan de ontwikkeling van een kosteneffectief productieproces dat het veelbelovende actieve ingrediënt zou vergemakkelijken om als farmaceutisch product te worden geleverd.

In 1899 werd het voor het eerst op de markt gebracht onder de handelsnaam “Aspirine”, aanvankelijk als een poeder dat in glazen flessen werd geleverd en later in pillen. Tot de opkomst van de paracetamol was Aspirine in het Westen de meest gebruikte pijnstiller. Eichengrün besloot overigens het middel op eigen houtje te gaan maken en stuurde het eindresultaat naar enkele bevriende artsen die er vervolgens enthousiast over waren. Volgens enkelen is het echter Arthur Eichengrün die de eigenlijke uitvinder van de Aspirine zou kunnen zijn.


Gerelateerde artikelen