Fenomeen kleur blijft een ontdekkingsreis voor jeugd

17 juni 2015

De leesserie van de Taalbende haakt met haar lees- en educatieve boekjes in op de betekenis van het lezen op school en in de sfeer. Kinderen zijn nieuwsgierig en fantasierijk. Een verhaal is daarbij een goed middel om de fantasiewereld te versterken en een goed middel om creatief in de wereld te staan. Door te lezen is het mogelijk om onderwerpen over te brengen.

Fenomeen kleur blijft een ontdekkingsreis voor jeugd

Kleuren

In een leuke reeks educatieve boekjes zijn meerdere onderwerpen verschenen. Kleur is juist zo’n thematisch onderwerp dat in het leesboek uitgebreid aan de orde komt. Met het boekje Kleuren spelen de auteurs in het op het dagelijks beleven van kinderen in een kleurrijke wereld. Alles wat je ziet heeft wel een kleurtje. Zo is blauw de kleur van water en rood is de kleur van de liefde. Meerdere voorbeelden zijn gegeven en aan de lezertjes worden vragen gesteld hoe zij een bepaalde kleur zien en ervaren of waaraan zij denken bij het zien van een kleur.

Al lezend krijgen de lezertjes de belangrijkste natuurlijke verschijningsvormen en de praktische waarnemingen van kleur uitgelegd, zoals het ontstaan van een regenboog en een verhaal over dit natuurverschijnsel. Uit planten en uit dieren zijn ook kleuren te maken. Met gewone eitjes kunnen de kinderen zelf verf maken als zij al lezend de instructies stap-voor-stap volgen en uitvoeren. Andere onderwerpen zijn kleurenblindheid, het mengen van de kleuren door pigmenten en door gebruik van licht en de camouflage in de natuur. Een leuk boekje voor het lager onderwijs en voor gebruik in de huiselijke sfeer.

ISBN 978-90-5924-400-9, “Kleuren”, Emy Geyskens en Juliëtte Rosenkamp, Uitgeverij Bakermat, 2014, 24 pagina’s.


Gerelateerde artikelen