Figuur van Thiéry

18 november 2011

In de waarnemingspsychologie is de Thiéry illusie, ook wel de figuur van Thiéry genoemd, nauwelijks bekend. De figuur van Thiéry is een wetenschappelijke figuur ontwikkeld door prof. dr. Armand Thiéry (1868-1955) aan het eind van de 19e eeuw. Vanaf 1893 studeerde hij in Leipzig bij professor dr. Wilhelm Wundt (1832-1920), een beroemd fysioloog, psycholoog en filosoof. Hij sloot zijn doctoraalstudie filosofie bij Wundt af in 1895 met het proefschrift onder de titel "Über geometrisch-optische Täuschungen".

Figuur van Thiéry

Optische geometrische omkeerillusie

Unieke optische verwarring van het oog

Daarin publiceerde hij over zijn merkwaardige figuur, dat zorgt voor een verrassend effect. De figuur geeft een optische verwarring weer die het oog er- vaart tijdens de observatie van objecten. Thiéry heeft tijdens zijn studie baanbrekend werk verricht op het gebied van de optische illusies door het toepassen van zijn experimenteel psychologische methode bij de visuele waarneming van geometrische modellen. Later startte hij op basis van zijn ervaringen een onderzoekslaboratorium voor experimentele psychologie aan de Leuvense universiteit.

Figuur van Thiéry - 2

Geometrische omkeerillusie

De figuur van Thiéry is eenvoudig van opbouw door de gekoppelde vijf ruiten. Bij een eerste blik op het geometrische model valt meteen het ruimtelijke effect op. Een kubus aan de onderzijde met twee opstaande zijvlakken aan de bovenzijde. Eigenlijk een stevige geometrisch gevormde stoel met stevige rugleuningen. Maar al snel kiept dat beeld om en ziet men een omgekeerde stoel met twee steunvlakken aan de onderzijde van het model. Er is sprake van een optische omkeerillusie. Kunstenaars met belangstelling voor geometrische figuren maken dankbaar gebruik van dit verschijnsel bij onze visuele waarneming en ervaringen tussen echt, bedrog en begoocheling.


Gerelateerde artikelen