Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (11)

16 november 2023

Het boek beschrijft daarna aan de hand van brieven, foto’s en toelichtingen stappen in zijn presentaties van onder andere de relativiteitstheorie, de quantentheorie en de veldtheorie. De eerste wereldoorlog veroorzaakt een crisis in de Duitse wetenschappelijke wereld. Einstein gaf voortdurend aan tegen geweld en onderdrukking te zijn.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (11)

Einstein gaf voortdurend aan tegen geweld en onderdrukking te zijn.

Er ontstaat echter een beweging waarin zijn werk in een vijandige politieke sfeer wordt getrokken en hij wordt zelfs bedreigd met de dood. Het is tevens de periode van de twintiger jaren dat Einstein veel reist en in veel voordrachten spreekt over zijn idealen en de wetenschappelijke kennis. In 1933 verlaat Einstein toch zijn geboorteland en reist uiteindelijk naar een nieuw thuis in Princeton (USA) om daar zijn werkzaamheden voort te zetten aan het Institute for Advanced Study.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (11) - 2 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (11) - 3 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (11) - 4

De auteur sluit het interessante leesboek af met het gedeelte “Einstein in Amerika”. In die periode neemt Einstein definitief het besluit om niet meer terug te keren naar Duitsland, wordt hem het presidentschap van de staat Israël aangeboden en neemt hij stelling tegen de herbewapening van sommige landen. Op 2 april 1955, enkele weken voor zijn overlijden op 18 april 1955, schrijft Einstein een bedankbrief aan de leraren en leerlingen van het Albert-Einstein-Gymnasium in Berlijn voor de ontvangen werkstukken.

Het boek sluit af met een uitgebreide biografie over Albert Einstein en een personenregister. “Albert Einstein - Ingenieur des Universums: Dokumente eines Lebensweges”, Jürgen Renn, Wiley-VCH, 2005, 560 pagina’s, ISBN 3 527 40569 0. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen