Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (9)

15 november 2023

Wetenschappers als Nicolaus Kopernikus, Galileo Galilei, Isaac Newton, Johannes Kepler, Carl Friedrich Gauss, Christiaan Huygens en James Clerk Maxwell hebben met hun inspanningen het wereldbeeld bepaald. Einstein maakte veel gebruik van de gegeven grondbeginselen en de verhandelingen van deze beroemde wetenschappers bij zijn ontdekkingen, beschouwingen en beschrijvingen.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (9)

In 1921 ontving Albert Einstein de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Samen met een collega ontwierp Einstein een betonnen koelkast met een koeling op basis van het verdampingsprincipe. Einstein was fotogeniek en zocht regelmatig contact met de schrijvende pers. In ons land werkte Einstein samen met een aantal gerenommeerde Nederlandse fysici. In 1920 werd speciaal voor hem een bijzondere leerstoel aan de Universiteit te Leiden ingesteld en hij had er contacten met Leidse fysici als Lorentz, Zeeman en De Haas.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (9) - 4

In 1921 ontving Albert Einstein de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De diversiteit aan onderwerpen, de vele kleurrijke illustraties en de wijze van presentatie maken van dit boek een uniek document over deze ingenieur van het universum. Het studieboek verscheen in een Duitstalige en Engelstalige versie en maakt deel uit van een omvangrijke serie lees- en referentieboeken over het werk en leven van de beroemde wetenschapper Albert Einstein. “Albert Einstein - Ingenieur des Universums: Hundert Autoren für Einstein”, Jürgen Renn, Wiley-VCH, 2005, 472 pagina’s, ISBN 3 527 40579 8. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen