Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (14)

18 mei 2024

De Engelse geneeskundige Ronald Ross (1857-1932) werd geboren in India. In het bijzonder was hij tropenmedicus en bacterioloog. Door resultaten van zijn succesvolle strijd tegen malaria ontving Ronald Ross in 1902 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Zijn onderzoek richtte zich voornamelijk op de ontdekking van preventieve middelen om een aanval te openen op een bestrijding van de tropenziekte malaria in verschillende delen van de wereld.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (14)

Pioniers in de geneeskunde

Hij reisde naar vele brandhaarden, waaronder West-Afrika, de regio bij het Suezkanaal, Griekenland, Mauritius, Cyprus en naar locaties met oorlogshandelingen in de periode 1914-1918. Er werd een beeld verzameld over de omvang van de malaria, de bestrijding en de mogelijkheden voor een herstel ervan. Zijn grootste succes werd de ontdekking van de infectie van malaria door muggen en de identificatie van de specifieke malariamug.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (14) - 4

Hij zette een mathematisch model op voor een besturing van de uitbreiding van malaria. Voor postzegelverzamelaars is voldoende informatie beschikbaar in boeken, brochures en tijdschriften. Aan te bevelen zijn de publicaties “Besmet!” en “Help, ik ben besmet!”, waarin deskundigen lezers informeren over infectieziekten en bestrijding. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen