Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (15)

19 mei 2024

Ernest Duchesne (1874-1912) was een Franse legerarts, die vooral bekend is geworden als ontdekker van de genezende werking van antimicroben van beschimmelde paddenstoelen, later bekend geworden als penicilline. Hij startte in 1894 een medische studie aan de militaire academie van Lyon. In 1901 trouwde hij met Rosa Lassalas, die echter twee jaar later overleed aan tuberculose. In 1904 leidde ook hij aan tuberculose, verliet drie later het leger maar belandde uiteindelijk in een sanatorium, waar hij in 1912 op de leeftijd van 37 jaar overleed.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (15)

Pioniers in de geneeskunde

Vanuit zijn werksituatie als legerarts is bekend dat hij zo’n 30 jaar eerder dan de ontdekking door Fleming op het gebied van heilende werking van bepaalde schimmels, beoordeelde dat dit bijzondere effect bestond. Hij ontdekte het heilende effect bij toeval door zijn gesprek met een stalknecht en het laten drogen van zadels in een natte donkere ruimte. Hij deed meerdere experimenten en gaf aan dat de gekweekte schimmel de bacterie kon elimineren.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (15) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (15) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (15) - 4

In een dissertatie voor het verkrijgen van een doctorstitel beschreef Ernest Duchesne in 1897 zijn experimenten en de bevindingen. Hij was toen 23 jaar oud. Zijn verhandeling werd door het Pasteur Instituut in Parijs afgewezen. In het jaar 1974 verscheen bij de posterijen van het staatje Monaco een postzegel ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag. Enkele jaren na de toekenning van de Nobelprijs aan Alexander Fleming in 1945 werd aan Duchesne in het jaar 1949 postuum een hoge onderscheiding vanuit de Franse Nationale Academie voor Geneeskunde toegekend voor zijn verdiensten op het gebied van de microbiologie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen