Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (16)

20 mei 2024

De Franse arts en epidemioloog Jean Hyacinthe Henri Vincent (1862-1950) is geboren in Bordeaux. Hij was universitair docent en medisch inspecteur-generaal bij het Franse leger. Later behaalde hij de leerstoel epidemiologie aan het Collège de France. Vincent is bekend geworden door de ontdekking van de organismen die een acute infectie van de orale zachte weefsels veroorzaken, inclusief de amandelen en keelholte. De aandoening wordt veroorzaakt door bacillen. Tegenwoordig wordt de ziekte Vincent-angina genoemd ter ere van zijn ontdekking.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (16)

Pioniers in de geneeskunde

Hij wordt ook herinnerd voor zijn werk met vaccins en zijn succesvolle inentingen bij het Franse leger tegen buiktyfus en paratyfus, type A en B. Hij begon met deze vaccinaties in 1910 en ze werden voortgezet tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor zijn medische inspanningen talloze levens redde. De Roemeense fysioloog en wetenschapper Nicolae Constantin Paulescu (1869-1931) wordt internationaal beschouwd als de ontdekker van insuline. Op jonge leeftijd had hij interesse in natuurwetenschappen en in het bijzonder in de natuur- en scheikunde.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (16) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (16) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (16) - 4

Zijn kennis van de Franse taal was ruim voldoende om in de herfst van 1888 een studie Medicijnen aan te vangen in Parijs. In 1897 kreeg hij de doctorstitel in de geneeskunde en werd direct benoemd als hoofdchirurg in het Notre Dame du Perpétuel-Secoursziekenhuis in Parijs. In 1900 keerde hij terug naar Roemenië en werkte als professor in een ziekenhuis in Boekarest. In 1916 maakte hij met proeven van menselijk weefsel en specifiek vanuit de alvleesklier, tezamen met een hoeveelheid bewerkt slachtafval, een vloeibaar mengsel. Dit mengsel vormde een basis voor een behandeling tegen suikerziekte bij dieren.

In 1921 publiceerde Paulescu in het Belgische Luik de resultaten van zijn experimenten en succesvolle behandeling van proefdieren met suikerziekte door injecties met insuline. In 1922 werd zijn ontdekking en methode gepatenteerd. Hij kreeg er geen Nobelprijs voor. Over het ontdekken en beschrijven van insuline zijn diverse invullingen gegeven. Twee in Canada werkende wetenschappers publiceerden in 1922 over hun resultaten van experimenten met insuline. De Canadese wetenschapper Frederick Grant Banting (1891-1941) en de Canadese-Schotse wetenschapper John James Rickard Macleod (1876-1935) ontvingen in 1923 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen