Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (17)

21 mei 2024

De Franse chemicus en farmaceut Pierre-Joseph Pelletier (1788-1842) was een fabrikant en één van de eersten die onderzoek deed naar de actieve ingrediënten in medicinale planten. Deze planten zorgen voor de productie van plantaardige medicijnen en middeltjes voor de aanpak van infecties in de methode van alternatieve geneeswijze (volgens skeptici een synoniem voor kwakzalverij). Pelletier studeerde tot 1810 farmacie in Parijs, werd in 1815 benoemd als professor in de natuurwetenschappen aan de École Superieure de Pharmacie en vanaf 1832 werd hij directeur van dit instituut.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (17)

Pioniers in de geneeskunde

Hij bezat een apotheek in Parijs en specialiseerde zich op het gebied van de heilzame werking van plantaardige stoffen. Voor zijn zoektocht naar de beste “medicijnen” werkte hij nauw samen met Joseph Caventou. Als hun belangrijkste medische resultaat wordt wel genoemd de vondst van kinine in 1820. De eerste industriële productie van kinine staat op naam van het duo wetenschappers Pierre-Joseph Pelletier en Joseph Bienaimé Caventou.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (17) - 4

De Franse chemicus, farmaceut en toxicoloog Joseph Bienaimé Caventou (1795-1877) studeerde aan de school voor Farmacie, werkte in 1815 als legerapotheker in ons land en werd in 1816 apotheker in het ziekenhuis Saint-Antoine in Parijs. In 1826 deed hij een studie aan de École Supérieure de Pharmacie, werd in 1830 benoemd als buitengewoon hoogleraar voor chemie en werd in 1835 professor in de toxicologie. Hij werkte nauw samen met Pelletier. Samen isoleerden zij in 1817 vanuit hun proeven met bladeren van specifieke planten de stof chlorofyl (ook wel bladgroen genoemd). Daarna volgden er meerdere stoffen voor gebruik als bijzonder medicijn. De kroon op hun samenwerking was de vondst van kinine. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen