Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (18)

22 mei 2024

De Franse kinderarts Robert Debré (1882-1978) studeerde aanvankelijk filosofie om al snel over te stappen naar een studie medicijnen in Parijs, die met succes afgesloten werd in 1906. Zijn proefschrift voor de promotie ging over het vaccin tegen de meningokokken bij kinderen en specialiseerde zich in de geneeskunde voor kinderen. Meningokokken wordt veelal veroorzaakt door virussen en bacteriën. Hij diende als legerarts en leidde vanaf 1918 het Hygiëne Instituut in Straatsburg. Voor het jaar 1940 werkte hij in de inentingscampagnes ter bestrijding en voorkoming van tuberculose bij kinderen. Hij was betrokken bij de oprichting van Unicef.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (18)

Pioniers in de geneeskunde

De Amerikaanse scheikundige, uitvinder en plantkundige George Washington Carver (1864-1943) begon zijn actieve leven vanuit de slavernij. Na het afsluiten van zijn middelbare school startte hij in 1887 een opleiding op het Simpson College in de vakken kunst en muziek. Zijn talent voor de flora en tuininrichtingen viel op. In 1891 schreef hij zich in aan het Iowa State College. Ondanks zijn belangstelling voor muziek en kunst werd hij meerdere malen geadviseerd om zich verder te bekwamen in geneeskunde met het gebruik van medicinale planten en in mycologie. In 1896 behaalde hij zijn masterdiploma. Hij ontwikkelde een methode voor het versoepelen van spierweefsel bij poliopatiënten door het gebruik van een plantaardige olie uit olienoten. Hij ontdekte ook honderden toepassingen voor olienoten.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (18) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (18) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (18) - 4

De informatieve en vooral ook creatieve postzegelcollecties in onze rubriek “Filatelistische aandacht voor:” en in andere initiatieven om het verzamelen aantrekkelijk te maken, kunnen geheel op een persoonlijk inzicht en met een persoonlijke smaak worden opgebouw en uitgebreid. Desnoods kiest de verzamelaar voor het zelf uitgeven van postzegels met de zelf te selecteren motieven, afbeeldingen, tekeningen, figuren of foto’s via de gebruikelijke postadministraties in vele landen van de wereld. In elk geval zorgen meerdere “commerciële uitgevers” van postzegels regelmatig voor verrassend mooie zegels en blokken, die als kleurrijke sieraden in de zelf gekozen thematische collecties worden opgenomen. Onze postzegelcollecties “Fleming”, “Koch” en “Pasteur” bevatten uitgaven die in alle overzichten door het medische onderwerp voorkomen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen