Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (20)

24 mei 2024

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Duitse Friedrich-Loeffler-Instituut bracht de Duitse Post een speciale postzegel uit met aandacht voor de naamgever van dit instituut. Op de postzegel valt tussen een portret van Friedrich Loeffler en een onderzoekmicroscoop de voorstelling van een influenzavirus op. In dit virologisch onderzoeksinstituut worden volop onderzoeken en testen gedaan om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen en beschikbaar te krijgen om een virus effectief te bestrijden.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (20)

Pioniers in de geneeskunde

Dit al meer dan 100 jaar bestaande en beroemde wereldwijd oudste onderzoeksinstituut werd opgericht in het jaar 1910 en is gevestigd in een gebouwencomplex op het eiland Riems aan de Oostzee en in de omgeving van het eiland Rügen. Het virologisch instituut kreeg later zijn huidige naamgeving naar zijn oprichter. Hygiënist en bacterioloog Friedrich Loeffler (1852-1915) werd de eerste leidinggevende en onder zijn leiding werd de toonaangevende organisatie voor diergeneeskunde opgebouwd. Na het succesvol afronden van zijn studietijd aan diverse opleidingsinstituten werd hij in de Duitse hoofdstad medewerker van Robert Koch.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (20) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (20) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (20) - 4

In 1888 werd hij aangesteld als professor aan de Keizerlijke Universiteit van Greifswald. Samen met de collega-onderzoeker Paul Frosch heeft Loeffler in 1898 de veroorzaker van het mond-en-klauwzeer-virus gedetailleerd beschreven en in kaart gebracht. Er werd snel een eerste beschermend vaccin tegen mond- en klauwzeer geproduceerd, dat echter om financiële redenen niet gebruikt. In 1913 werd Loeffler ontboden in het Robert-Koch-Instituut in Berlijn en moest hij noodgedwongen zijn onderzoek staken. Pas in 1919 werden de activiteiten weer hervat en startte het instituut weer op in een verdere zoektocht naar een effectief werken MKZ-vaccin. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen