Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (21)

25 mei 2024

De Britse microbioloog, patholoog en immunoloog Almroth Edward Wright (1861-1947) studeerde aan het Trinity College in Dublin. Zijn verdere studie medicijnen zette hij voort op het vaste land van Europa aan de universiteiten van Leipzig, Marburg en Straatsburg en bezocht nog enkele andere universiteiten. In 1883 sloot hij zijn studie medicijnen af. Vanaf het jaar 1892 werd hij benoemd als professor in de pathologie aan de Militaire Medische School in Netley, een stad in de buurt van Southampton.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (21)

Pioniers in de geneeskunde

In zijn wetenschappelijke carrière waren tyfusepidemiën een groot probleem voor het Britse leger en overleden veel militairen door de bijbehorende infectieziekten. Wright ontwikkelde een vaccin tegen tyfus en testte dit vaccin op 3000 soldaten in India. In 1899 stelde hij een massa-inenting voor bij Britse soldaten in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Er was echter een flinke weerstand in het leger en kon hij slechts een klein deel vaccineren. Het negatieve resultaat was een zeer grote epidemie bij de Britse troepen in Zuid-Afrika.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (21) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (21) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (21) - 4

Ook bij medische collega’s was er een flinke weerstand tegen een massavaccinatie. In 1902 verliet hij het leger en werd professor pathologie in het St. Mary’s Hospital in Londen. Hij startte een studie en een onderzoek naar de aanwezigheid van proteïne in combinatie met de werking van het immuunsysteem. Tijdens zijn academische werkzaamheden kwam hij meerdere medische studenten tegen tijdens colleges en laboratoriumactiviteiten. Eén van deze studenten was Alexander Fleming, die later zelfs zijn assistent werd. In 1906 werd Almroth Wright gekozen tot Fellow van de Royal Society. Al snel meldde Wright dat bacteriën resistentie zullen opbouwen tegen antibiotica, hetgeen gezondheidsprobleem veroorzaken. In 1946 ging hij met emeritaat. In zijn werkzame periode ontving hij meerdere prestieuze onderscheidingen. en bijzondere benoemingen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen