Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (23)

27 mei 2024

De Amerikaanse-Canadese fysioloog en biochemicus Charles Herbert Best (1899-1978) staat bekend als een mede-ontdekker, samen met Frederick Banting, van het insuline bij mensen, nadat de Roemeense wetenschapper Nicolae Paulescu de werking van het hormoon kort daarvoor bij honden had ontdekt. Na de afronding van zijn middelbare school ging hij in 1915 medicijnen studeren aan het universiteitscollege van de Universiteit van Toronto. In 1918 trad hij in militaire dienst in het Canadese leger. Na beëindiging van de 1e wereldoorlog vervolgde hij zijn afgebroken studie fysiologie en biochemie.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (23)

Pioniers in de geneeskunde

Als een 22-jarige medisch student ging hij werken als assistent van de chirurg Frederick Banting en droeg bij aan de ontdekking van het hormoon insuline, wat leidde tot een effectieve behandeling van diabetes. In 1921 ontmoette Banting in Toronto professor John James Rickard Macleod, een Schots biochemicus en fysioloog. Banting mocht zijn laboratorium gebruiken om samen met zijn assistent Best het onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het isoleren van pancreasextracten.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (23) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (23) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (23) - 4

Door een lastig verloop van het onderzoek sprongen Macleod en zijn assistent James Bertram Collip (1892-1965) bij in het ontstane team. In 1922 vond het team het gezochtte eindresultaat. De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde werd in 1923 uiteindelijk uitgereikt aan wetenschappers Banting en Macleod voor de vondst van insuline voor de strijd tegen diabetes. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen