Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (32)

5 juni 2024

Al in de zestiende eeuw bestudeerden wetenschappers als Leonardo da Vinci en Andreas Vesalius de anatomie van de mens aan de hand van secties die zij zelf verrichtten. Hun bevindingen werden door tekenaars gedetailleerd als ware kunstwerken op papier gezet. Het nadeel van getekende beelden is de platte vorm ervan. Er werd naarstig gezocht naar een driedimensionaal alternatief. Was bleek een geschikt materiaal te zijn om driedimensionale modellen te boetseren.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (32)

Informatie over infectieziekten

Behalve was ging men in de 19e eeuw een geheel nieuw materiaal toepassen voor het vervaardigen van anatomische modellen. Rond 1809 gebruikte de Fransman Jean-François Ameline als eerste papiermaché om modellen van het menselijke lichaam te maken. Een jongere landgenoot van hem zou echter het procedé van het modelleren met papiermaché verder ontwikkelen en verbeteren. Zijn naam was Louis Thomas Jérôme Auzoux.

Na het overwinnen van enkele aanloop problemen lukte het Auzoux een fabriek op de richten om daarmee op een procesmatige manier zijn collectie modellen te produceren. Zijn werk is inmiddels wereldberoemd geworden. Om zijn oeuvre op het gebied van de menselijke anatomie te completeren maakte Auzoux enkele vergrote modellen van organen die met onze zintuigen te maken hebben. Hij ontwierp onder andere verschillende oogmodellen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (32) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (32) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (32) - 4

Het opvallende aan deze modellen is dat er naast papiermaché en ijzerdraad ook gebruik gemaakt is van glas om de oogbol zo realistisch mogelijk weer te geven. Door de opkomst van de biologie als zelfstandige discipline ging Auzoux behalve menselijke modellen ook volledige dierlijke modellen maken. Op basis van de uitgebreide collectie van modellen van Auzoux in het Museum Boerhaave verscheen het uiterst fraaie boekje “De wereld van Auzoux” met beschrijvingen over zijn leven, werk en over zijn mooie anatomische papiermaché modellen.

ISBN 90 6292 1302, “De wereld van Auzoux”, Bart Grob, Rijksmuseum Boerhaave, 2000, 64 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen