Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (44)

18 juni 2024

In onze geneeskunde zullen ultramoderne afbeeldingsmethoden kunnen zorgen voor nauwkeurige medische diagnoses. Dankzij voortschrijdend medisch onderzoek en ontwikkeling van aanvullende en nieuwe optische meetmethoden is het mogelijk om patiënten meer zekerheden te bieden bij de diagnose. Zelfs de allerbeste artsen worden geconfronteerd met een aantal beperkingen van de huidige stand van meet- en beeldapparatuur.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (44)

Pioniers in de geneeskunde

Ondanks de huidige ultrasoon-apparaten, röntgenapparaten, apparatuur voor positronemissietomografie (PET), magneetresonantie (MRI), ook wel bekend als kernspintomografie, en de computertomografie (CT), ervaren artsen de grenzen van deze hoogwaardige beeldvormende apparaten. Veelal worden opnamen naar beste kennis en kunnen beoordeeld, om daarmee geneeskundig aan het werk te gaan. Maar de artsen willen meer en nauwkeuriger kijken naar het inwendige van de patiënten.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (44) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (44) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (44) - 4

Ook postzegels vertellen over de geweldige voortgang in de medische diagnostiek en geneeskunde.
Ontwikkelaars en bedrijven presenteren met enige regelmaat sterk verbeterde apparaten en nieuwe apparaten. Nieuw is het 3D-röntgenapparaat, waarmee ruimtelijke voorstellingen worden gerealiseerd. De hypermoderne ultrasoon-apparaten maken duidelijke 3D opnamen voor medische doeleinden van ongeboren kinderen. Het gebruik ervan is voorbehouden voor bijzondere situaties.

Met de methode van optische coherente-tomografie maakt de arts als het ware een reis door de aders van de patiënt, om daarmee de exacte situatie van vernauwingen vast te kunnen stellen. Met behulp van de elastografie is het mogelijk de toestand van weefsels en organen vast te stellen. Steeds vaker laten personen een zogenoemde bodyscan uitvoeren. Het gehele lichaam wordt dan met de methode van magneetresonantietomo-grafie gescand in goed een uur. Afhankelijk van persoonlijke wensen is er extra aandacht voor bepaalde onderdelen van het lichaam - van vernauwde bloedvaten tot aan scheurtjes in de meniscus. Ook in de oogheelkunde wordt vaker de optische coherente-tomografie met succes gebruikt. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen