Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (1)

4 maart 2024

In het waardevolle aantrekkelijke studie-, referentie- en geschiedenisboek onder de titel “Die Wellen des Lichts” schildert de auteur Hugh Aldersey-Williams op onderhoudende manier een oogverblindend portret van Christiaan Huygens, een buitengewone geleerde man in een bewogen en revolutionair tijdperk, zonder welke onze wereld er vandaag anders uit zou kunnen zien. Het is een mooi aangrijpend verhaal geworden over meerdere vergeten wortels van de moderne wetenschap, waarin hij Christiaan Huygens (1629-1695) tot leven brengt als een toonaangevend denker.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (1)

Christiaan Huygens is de vader van de golftheorie van licht.

De inhoud van dit uiterst leesbare studieboek mag ook betiteld worden als de herontdekking van een vergeten genie! Christiaan Huygens is vanuit kennis en ervaring van de auteur Europa's grootste wetenschapper in de periode tussen Galileo Galilei (1564-1641) en Sir Isaac Newton (1642-1727), een fase van bijna 80 jaar. De 17e eeuw was voor Nederland een belangrijke periode van economische en wetenschappelijke vooruitgang. Het was het tijdperk dat historici soms de wetenschappelijke revolutie noemen, en hun nieuwe begrip van de wereld maakte de weg vrij voor de verlichting.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (1) - 4
De voorzijde van een in 1989 geslagen ECU-munt met een waarde van 2,5 ECU, ter gelegenheid van de komst van een Europese munteenheid. Op de voorzijde van de munt zijn Christiaan Huygens en zijn vader Constantijn Huygens afgebeeld.

Het trok zowel kunstenaars en zakenmensen als geleerden en natuuronderzoekers aan. Centraal in deze intellectuele bloei stond een man wiens werk alle tijdgenoten in de schaduw zette - en die toch is vergeten: Christiaan Huygens, uitvinder van telescopen en een mechanische klok, ontdekker van de Saturnusring, vader van de golftheorie van licht, kennis van Descartes, Newton en Spinoza, leraar van Leibniz en erfgenaam van een dynastie met uitstekende relaties in heel Europa. Om het boek te kunnen schrijven heeft de auteur meerdere bronnen geraadpleegd en geeft daarvan een compact verslag.

Voor de lezers is deze extra informatie een zinvolle aanvulling. Zijn belangrijkste informatiebron was Huygens “Oeuvres Complètes” met brieven van Huygens en van zijn correspondenten in het Frans, Latijns, Nederlands en in andere talen evenals de teksten van zijn belangrijkste verhandelingen in de oorspronkelijke taal. De auteur vertaalde zelf samenvattingen van academische prestaties en teksten uit originele manuscripten van de universiteitsbibliotheek in Leiden. Een deel van de secundaire literatuur is in het Nederlands geschreven en ook in deze gevallen gebruikte hij eigen vertalingen. De jaartallen in de beschrijvingen uit het leven en werk van Christiaan Huygens komen overeen met die uit de Gregoriaanse kalender. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen