Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (4)

25 november 2023

In het jaar 1609 zorgden de Italiaanse geleerde Galileo Galilei (1564-1642) en de Duitse geleerde Johannes Kepler (1571-1630) voor een toen omstreden wereldrevolutie. Zij doorbraken met de resultaten van hun wetenschappelijke onderzoeken grenzen van de in die tijd bekende aardse positie en gaven aan dat er aan de hemel meer is te zien dan alleen maar zon, licht en wolken.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (4)

Galilei deed vanuit Venetië met zijn zelfgemaakte telescoop onderzoek.

Galileo Galilei deed dat vanuit zijn onderkomen in Venetië met behulp van zijn zelfgemaakte telescoop en Johannes Kepler beschreef in Praag de wet van de planeten. Vanaf dat moment is de aarde voor velen uitgebreid met het heelal. In die boeiende periode van de wetenschappelijke geschiedenis van onze wereld werd op een spannende wijze de fascinerende verandering van het menselijk denken en de vorming van een geheel nieuwe moderne astronomie gevormd.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (4) - 4

Eén van de eerste en interessantste bronnen voor deze omwenteling is de uitgebreide briefwisseling tussen Kepler en Galilei. Het vormt echter slechts een subjectieve observatie van de werkelijkheid, maar wel die van denkmodellen, theorieën en de levensverhalen van beiden. Verschillende boeken leggen de fundamenten van de moderne astronomie op een onderhoudende wijze neer in drie hoofdonderdelen van gebeurtenissen, feiten en veronderstellingen.

Ten eerste is er de blik door de telescoop. Dan is er een gedetailleerde aandacht voor het leven en werk van deze tijdgenoten en ten derde maken lezers van deze informatieve en studieboeken en verhandelingen kennis met de opgedane en beschreven belevenissen tussen hemel, aarde en de hel. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen