Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (6)

26 november 2023

Het zal meerdere postzegelverzamelaars met een sterke interesse voor het leven en werk van de Italiaanse wetenschapper en onderzoeker van het heelal Galileo Galilei (1564-1642) ongetwijfeld opgevallen zijn dat gezichtscontouren en -uitdrukkingen op postzegels met portretten van Galilei, hem in het algemeen weergeven als een oud, somber en bijna uitgeleefd mens. In de thematische postzegelcollectie Galilei zijn er wel enkele uitzonderingen op postzegels waar te nemen, waarop het gezicht van Galilei op een bijzondere wijze is afgebeeld.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (6)

2009 was uitgeroepen tot het jaar van de astronomie.

Op een zegel uit de republiek Guinee uit 2008 met speciale aandacht voor het jaar van de astronomie in 2019 is een ‘jongere’ Galilei afgebeeld. De postzegel uit Gibraltar, die uitgegeven is voor extra aandacht voor het jaar van de astronomie 2009, laat het beeld van een acteur zien om ook Galileo Galilei in het zonnetje te zetten. De grondslag voor het uitroepen door de Unesco van het jaar van de astronomie ligt in het feit dat de telescoop in 1609 is ‘uitgevonden’. De zegel uit Guinee-Bissau met een waarde van 3500 FCFA uit 2009 bevat een portret van een persoon, die een beetje lijkt op Galilei.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (6) - 4

In het algemeen zijn ook de zegels afgebeeld die behoren tot een serie zegels, waartoe één of meerdere zegels met Galileo Galilei als hoofdmotief behoren. Daarmee maken verzamelaars kennis met meerdere wetenschappers en onderzoekers, die vergelijkbare ontdekkingen en uitvindingen hebben gedaan. Dat maakt de opbouw van de verzameling breder van opzet en aantrekkelijker voor het verrijken van kennis over het betreffende thema, respectievelijk over het onderwerp. Op onderstaand blokje zijn al vergelijkbare wetenschappers afgebeeld. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen