Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (7)

27 november 2023

De Italiaanse veelzijdige geleerde Galileo Galilei werd geboren op 15 februari 1564 in Pisa en overleed op 8 januari 1642 in Florence in de wijk Arcetri. In Florence kunnen worden bezocht het woonhuis van Galilei, genoemd Villa il Gioiello, en het observatorium van Arcetri, dat bekend is als Osservatorio Astrofisico di Arcetri. Ook zijn geboortehuis in Pisa is te bewonderen. Als actieve postzegelverzamelaar is het leuk en zeker interessant genoeg om locaties te bezoeken waar de wetenschapper, onderzoeker, uitvinder of ontdekker gewerkt en gewoond heeft.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (7)

Galilei is bekend gebleven als natuurkundige, wiskundige, astronoom, ingenieur en filosoof.

Galilei is bekend gebleven als natuurkundige, wiskundige, astronoom, ingenieur en filosoof. Veel van zijn ontdekkingen gelden als baanbrekend en vooral die op het gebied van de mechanica en astronomie. Hij was de oudste zoon van Vincenzo Galilei en Giulia Ammananti. In 1572 verhuisde de familie naar Florence. Galileo bleef achter in Pisa bij familie van zijn moeder. Maar in 1574 ging Galileo ook naar Florence en volgde onderwijs in het plaatselijke klooster. Zijn vader vond echter dat Galileo een dokter zou moeten worden en schreef hem in 1581 in aan de faculteit geneeskunde van de universiteit van Pisa.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (7) - 4

Hij ging weer wonen bij de familie in Pisa. Daarnaast maakte hij in extra lessen kennis met de toegepaste wiskunde. Samen met zijn leraar wiskunde wist Galileo zijn vader in 1583 te overtuigen dat hij wiskunde moest gaan studeren. Hij startte de studie natuurkunde, maar na vier studiejaren moest de studie door geldgebrek stoppen. In 1589 werd hem in Pisa een leerstoel wiskunde aangeboden. Dit aanbod nam hij aan en in 1590 publiceerde hij zijn eerste boek met de titel “Over beweging”. In 1592 nam hij echter ontslag en trok weer bij zijn ouders in Florence in. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen