Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (8)

27 november 2023

In 1592 werd Galilei benoemd als professor aan de universiteit van Padua en gaf als hoogleraar tot in 1610 colleges in de meetkunde, mechanica en sterrenkunde. Zijn salaris was aanzienlijk door onder andere de bijlessen aan studenten en het verhuur van kamers aan studenten. Galilei richtte enkele jaren na zijn benoeming een werkplaats in voor het vervaardigen van instrumenten.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (8)

In 1592 werd Galilei benoemd als professor aan de universiteit van Padua.

Succes had hij met zijn zogenoemde evenredigheidspasser, een wiskundig instrument dat lijkt op een passer en is vergelijkbaar met de functie van een rekenlineaal voor diverse berekeningen en reken- en wiskundige benaderingen. Al in 1597 liet hij Johannes Kepler in een brief weten dat hij een voorkeur had voor de leer van het heliocentrische wereldmodel.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (8) - 4

In zijn werkplaats maakte hij in 1609 een eigen telescoop, die zeker gebaseerd was op het ontwerp van de in Nederland door Hans Lipperhey in 1608 ontworpen en gepresenteerde telescoop. In 1609 deed Galilei al een aantal opmerkelijke astronomische ontdekkingen in het heelal, die hij beschreef en publiceerde. Hij deed in die periode tevens diverse ontdekkingen in de kinematica, sterrenkunde en de sterkteleer van materialen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen