Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (8)

9 april 2024

Het rijk geïllustreerde boek “Marconi’s Atlantic Leap” bevat een gedetailleerde beschrijving van de draadloze telegrafie overbrugging van de Atlantische Oceaan in 1901. De Atlantische sprong bracht het succes dat Marconi zo graag wilde hebben en was toen een buitengewone prestatie van Guglielmo Marconi. Hij was toen pas 27 jaar. De basis voor dit succes lag bij zijn wetenschappelijke vertrouwen dat draadloze golven de kromming van de aarde zouden volgen, tegen de mening in van veel vooraanstaande wetenschappers.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (8)

Pioniers van de telegrafie

Men dacht namelijk dat de kromming van de aarde de draagwijdte van radiogolven tot maximaal 300 km zou beperken. Op 12 december 1901 bewees Marconi dat de uitgezonden morsesignalen zich over de Atlantische Oceaan voortplanten, vanaf de locatie Poldhu in Cornwall naar St. John's op Newfoundland over een afstand van circa 3200 kilometer. Aan het beroemd geworden experiment gingen vele reizen, testen en verbeteringen aan de apparatuur vooraf.

Zijn bedrijf “Marconi Company” in Londen startte in 1900 in Poldhu werkzaamheden aan het enorme complex van antenne-installaties en bijbehorende elektrische apparatuur. Marconi volgde alles op de voet en verbleef daarvoor in een hotel in de directe omgeving. Vele foto’s en tekeningen laten de bouw herbeleven voor de lezers van dit goed gedocumenteerde boek. Zelfs afschriften van de hotelrekening, dagrapporten, bootreizen en technische beschrijvingen zijn in het boek afgedrukt. Een unieke en directe inkijk op het tot stand komen van een wereldberoemd geworden communicatie mijlpaal. (Wordt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (8) - 4

ISBN 978-0-95389-670-7, Marconi’s Atlantic Leap, Gordon Bussey, uitgever Cambridge University Press, 2000, 96 pagina’s. Voor de thematische postzegelverzamelaars eveneens een inspiratiebron van grote betekenis om met behulp van postzegels meer te weten te komen over de boeiende en soms merkwaardige historie van het realiseren van draadloze communicatie over grote afstanden.


Gerelateerde artikelen