Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (31)

13 augustus 2024

Het zien van diepte is in werkelijkheid een mengeling van monoculaire en binoculaire visuele licht- en beeldindrukken. Begrippen als binoculaire dispariteit, het Pulfrich effect, de pseudostereoscopie, stereopsis en het verschijnsel van een random-dot-stereogram komen uitgebreid aan de orde en zijn ruim voorzien van illustraties. De auteurs blikken even terug naar de uitvindingen, constructies en beschrijvingen van de Wheatstone-, de Brewster- en de Holmes-stereoscoop.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (31)

Normal Binocular Vision

De eerste stereoscoop ter wereld is de spiegel stereoscoop van Sir Charles Wheatstone (1802-1875) uit het jaar 1838. Later ontwierp Sir David Brewster (1781-1868) speciale lenzen voor de stereoscoop. Met de TNO-stereotest is het mogelijk om het diepte zien te onderzoeken. Elk hoofdstuk eindigt met testvragen over de inhoud van het behandelde onderwerp.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (31) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (31) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (31) - 4

Het studie- en vakboek sluit af met beschrijvingen van een aantal experimenten in het binoculair waarnemen, een uitgebreid overzicht met referentiebronnen, een verklarende woordenlijst en een trefwoordenregister. De auteurs zorgden voor een evenwichtige verdeling tussen teksten en afbeeldingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-4051-9250-7, “Normal Binocular Vision”, David Stidwill en Robert Fletcher, Wiley-Blackwell Publishing, 2011, 272 pagina’s.