Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (33)

15 augustus 2024

De wereldwijde belangstelling voor het verschijnsel van optische en visuele illusies en het bestuderen ervan in verschillende vakgebieden en praktijktoepassingen hebben hun ontstaan te danken aan een aantal jonge wetenschappers. We moeten dan wel terug in de tijd en wel naar een periode rondom de jaarwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. In die periode zijn in toonaangevende wetenschappelijke publicaties vele artikelen verschenen, die gedetailleerd ingaan op het merkwaardige verschijnsel van de optische illusie.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (33)

Carl Wilhelm von Zehender (1819-1916) schreef over optisch bedrog.

Door medicus en professor in de oogheelkunde Carl Wilhelm von Zehender (1819-1916) zijn artikelen geschreven over de optische verwisseling, die regelmatig optreedt bij het zien, waarnemen en verwerken van beelden, voorwerpen en figuren. In 1902 verschenen meerdere artikelen in een tijdschrift voor psychologie en fysiologie van de zintuigen. Hij beschreef de resultaten van zijn experimenten met optische verwisselingen en besteedde extra aandacht aan de fascinerende visuele fenomenen in de astronomie.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (33) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (33) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (33) - 4

Om zijn interessante verhandelingen ook voor een groot publiek beschikbaar te krijgen zijn die artikelen gebundeld, waar nodig bewerkt en afgedrukt in het studie- en referentieboek onder de titel “Über optische Täuschung”. De teksten staan in de ouderwetse stijl van toen en de zwart/wit illustraties hebben hun oorspronkelijke uitvoering behouden.

Voor zowel liefhebbers van optische illusies, als voor professionele beoefenaars van psychologie, fysiologie, perceptie en andere vakgebieden met een relatie tot ons zien en waarnemen, een uiterst waardevol document om kennis te maken met de oorsprong van onze huidige kennis over het ontstaan van het optische bedrog en visuele illusies. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen