Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (35)

17 augustus 2024

In het interessante, informatieve en ruim geïllustreerde Nederlandse boek “De bril bekeken” vindt de lezer heel veel wetenswaardigheden over de historie van de bril en het gebruik ervan door de eeuwen heen. Auteur en vakspecialist Roberto Doodkorte neemt de lezer mee naar de basis van het ontstaan van de bril, het vak van opticien en de ontwikkelingen in de oogheelkunde. Daarmee heeft hij een zeer lezenswaardige verhalenbundel samengesteld voor vakgenoten en voor iedereen, die belangstelling heeft voor de magische achtergronden van zien en waarnemen.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (35)

Voordat de bril er was, gebruikte men de leessteen.

Hoewel de bril niet meer uit onze samenleving valt weg te denken, is het slechts ruim 700 jaar geleden dat hij werd uitgevonden. In de klassieke oudheid was de bril nog volstrekt onbekend. Volgens historische feiten moest Romeinse staatsman Cicero, de belangrijkste schrijver uit de tijd van Caesar, zich door een slaaf laten voorlezen. Wetenschappers beschreven wel het principe van de vergroting van tekens en letters, maar over een bril als hulpmiddel werd nog niet gerept.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (35) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (35) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (35) - 4

Voordat de bril er was, gebruikte men de leessteen. Een glazen kogelelement dat over de tekst werd geschoven en daardoor functioneerde als vergrootglas. In de 13e eeuw kwamen de eerste modellen van een bril, de klinkbril, beschikbaar. Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst in 1440 ontstonden er steeds meer gedrukte teksten en nam de vraag naar bruikbare brillen toe. Het vak van het brillenmakerambacht kwam tot grote bloei en de bril raakt ingeburgerd. Aan het begin van de 19e eeuw werd de brilproductie grootschaliger. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen