Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (37)

19 augustus 2024

Het studie- en referentieboek “Binocular Vision & Orthoptics” is geschreven voor studenten in de oogheelkunde. Door het specialistische onderwerp deden de auteurs/samenstellers met succes een oproep aan oogheelkundige specialisten om hun bijdragen te leveren aan dit interessante item in de visuele perceptie. Juist door de bijzondere samenwerking is een studieboek ontstaan waarin alle aspecten van het stereoscopisch zien zijn behandeld.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (37)

De bekende TNO-stereotest en de Titmus-vlieg is toegelicht.

Door praktische benadering van het onderwerp is de inhoud ook geschikt voor gebruik door aankomende optometristen, opticiens en oogartsen. Ook zij die al langere tijd in het vakgebied werken vinden beschrijvingen van vele afwijkingen in de menselijke waarneming en praktische tips voor het aanpakken en oplossen van geconstateerde problemen. De auteurs bespreken het binoculair zien vanuit een optometrische benadering en laten daarbij de lezer kennismaken met meerdere hulpmiddelen om mogelijke afwijkingen vast te stellen.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (37) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (37) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (37) - 4

Ook bespreken zij de verschijnselen van “schele” ogen en dominante ogen. Voor het onderzoek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van stereoscopische afbeeldingen en autostereogrammen. De gebruiker van het boek vindt eveneens beschrijvingen van onderzoeks- en registratiemethoden. Het gebruik van de bekende TNO-stereotest en de Titmus-vlieg is toegelicht aan de hand van praktische voorbeelden. Verschijnselen als het slecht kunnen zien en oogtrillingen zijn behandeld, alsmede het uitvoeren van verschillende operatieve ingrepen. Het geheel is een goed verzorgde referentiebron voor oogheelkundigen.

ISBN 0-7506-4713-2, “Binocular Vision & Orthoptics”, Bruce Evans en Sandip Doshi, Butterworth-Heinemann, 2001, 147 pagina’s. Voor verzamelaars van postzegels binnen het thema Oog en Oogheelkunde biedt deze publicatie een schat aan informatie over de waarneming. (Wordt vervolgd).