Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (39)

21 augustus 2024

Het studieboek “Foundation of Binocular Vision” bespreekt de stand van ontwikkeling en onderzoek op het gebied van het stereozien. Zowel theoretische grondbeginselen, als de belangrijkste onderzoeksmethoden en de praktische ervaringen komen daarbij in ruime mate aan de orde. Door de fundamentele en wetenschappelijke benadering van het verschijnsel van stereozien, maar vooral de overzichtelijke behandeling van de onderwerpen, is dit boek in de eerste plaats bedoeld voor medische studenten in de oogheelkunde en voor opleidingen voor optometrist en opticien.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (39)

Foundation of Binocular Vision

Ook voor studies in de psychologie, fysiologie en multimedia draagt de inhoud van dit bijzondere boek bij aan de verrijking van kennis over de visuele waarneming van de mens. De auteurs behandelen de aspecten van het binoculair zien, of wel het stereozien, in negen hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk geven zij gedetailleerd antwoord op de vraag: “Waarom hebben wij twee ogen?” Daarna bespreken zij de aspecten locatie, kijkrichting, oriëntatie en het optische systeem van het waarnemen van objecten.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (39) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (39) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (39) - 4

De gebruikte afbeeldingen illustreren op een voortreffelijke wijze dit lastige gedeelte. In de hoofdstukken daarna vindt de gebruiker van dit studieboek een diepgaande verklaring van de verschillende aspecten van het binoculair zien die uiteindelijk verantwoordelijk worden gehouden voor het driedimensionaal zien, het zien van diepte. De auteurs laten de lezers en studenten daarbij kennismaken meerdere resultaten uit diverse onderzoeken en experimenten met proefpersonen zien. (Wordt vervolgd).