Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (40)

22 augustus 2024

Kennis van de grondbeginselen van de visuele waarneming is wel een eerste vereiste om de geboden leerstof te kunnen begrijpen. Het stereoscopisch zien is al eeuwen lang een interessant onderzoeksgebied voor wetenschappers en geneeskundigen. Pas na de presentatie van Sir Charles Wheatstone, waarin hij twee losse stereofiguren tot een stereoscopisch beeld omvormde, werden er meer visuele systemen bedacht om stereoscopische afbeeldingen te tonen. Langs elektronische weg is een geheel nieuwe ontwikkeling ontstaan.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (40)

Het stereoscopisch zien is al eeuwen lang een interessant onderzoeksgebied.

Het studieboek bespreekt de meest voorkomende technieken en systemen. Een bijzondere plaats is ingeruimd voor de behandeling van de random-dot stereogrammen en autostereogrammen. In de laatste twee hoofdstukken gaan de auteurs in op de achtergronden van het verwerken van de afbeeldingen op ons netvlies, in onze hersenen en houden een pleidooi voor continu vervolgonderzoek naar het boeiende verschijnsel van zien en waarnemen.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (40) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (40) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (40) - 4

Elk hoofdstuk bevat compacte samenvattingen en korte herhalingen van de belangrijkste punten uit de behandelde leerstof. Tevens sluit elk hoofdstuk af met een literatuuropgave. Het trefwoordenregister is aan het eind van het boek opgenomen. Het geheel is een zeer gedegen studieboek voor docenten en studenten in opleidingen op universitair niveau. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-8385-2670-5, “Foundations of Binocular Vision”, Scott B. Steinman, Barbara A. Steinman, Ralph Philip Garzia, McGraw-Hill, 2000, 345 pagina’s.