Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (42)

24 augustus 2024

Daarentegen is het aandeel van personen, die de kleur rood niet kunnen onderscheiden met een percentage van 0,4 % duidelijk in de minderheid. Een verstoring in het zien van kleuren komt het meeste voor in de gebiedjes van de kleuren rood en groen. Daarbij komt het in de meeste situaties tot het verwisselen van kleuren, die voor personen met een normale waarneming van kleuren duidelijk te onderscheiden zijn.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (42)

Zo wordt bijvoorbeeld de kleur roze door een persoon met een rood-groen afwijking als blauwachtig gezien. Met behulp van kleurentestkaarten uit een onderzoeksysteem wordt de aanwezigheid van kleurenblindheid vastgesteld. Deze testkaarten bevatten cijfers of hoofdletters, die worden gevormd door het gebruik van verschillende kleuren met een bepaald kleurenaccent op de cijfers of letters.

Personen met de rood-groen-afwijking zullen bij het aanschouwen een verkeerde conclusie geven of in het geheel niets onderscheiden. Een dergelijke methode is gebruikelijk bij het vaststellen van een relatief grove mate van kleurenblindheid. Voor het testen van personen in relatie tot bepaalde werkzaamheden of taken is een nauwkeurige methode noodzakelijk. Er is geen therapie bekend voor het verhelpen van verstoringen in het zien van kleuren.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (42) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (42) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (42) - 4
Een voorbeeld van een optische illusie. Bij kijkers bestaat een indruk dat er een scheef patroon is.

De afwijkingen zijn meestal aangeboren en worden bij veel betroffen personen niet als bijzonder hinderlijk ervaren. In bepaalde situaties of bij het solliciteren naar bepaalde functies of beroepen kan het hebben van een afwijking in het zien van kleuren een vervelend nadeel zijn. In het boekje “Kleurenblind” van auteur dr. J. Walraven vindt de lezer op een populaire wijze het optische verschijnsel van kleurenblindheid behandeld en in beeld gebracht.

De inhoud is in het bijzonder bedoeld voor personen die geïnteresseerd zijn in het verschijnsel van kleurenblindheid en voor personen die weten dat zij sommige kleuren niet goed kunnen waarnemen. Het boekje laat de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zien. Er zijn namelijk bestaande illustraties in de normale kleuren afgedrukt en in de specifieke kleuren die worden waargenomen door personen die kleurenblind zijn. Het verschil in waarneming van de “werkelijke” kleuren is verbluffend, verwarrend en zelfs misleidend. (ISBN 90-5050-854-5). (Wordt vervolgd).