Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (46)

28 augustus 2024

De Franse filosoof, wiskundige en vooral wetenschapper René Descartes (1596-1650) geldt als grondlegger van het moderne rationalisme en van hem stamt de beroemde uitspraak: "Cogito ergo sum” (Ik denk, dus ik ben). Een sterke uiting van zijn sterke zelfbewuste levenshouding. Hij legde tevens de basis van de analytische geometrie en van de moderne vorm van filosofie. Descartes was een van de centrale figuren van de wetenschappelijke revolutie.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (46)

"Cogito ergo sum” (Ik denk, dus ik ben): René Descartes.

Hij woonde en werkte 20 jaar in de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In zijn filosofische beschouwing en zijn interesse voor de fysiologie stuitte Descartes op de subjectiviteit van de menselijke visuele waarneming. Wat is de werkelijkheid en wat is de illusie van een waarneming? In verschillende publicaties schreef hij onder andere over de optica, de aard van het licht, een theorie van de kleuren, over de brekingswet en het fenomeen van regenbogen. In 2021 was het 425 jaar geleden dat Descartes werd geboren.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (46) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (46) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (46) - 4

De Nieuw-Zeelandse en Australische oogheelkundige Fred Hollows (1929-1993) is een wereldberoemde oogarts en weldoener geworden door duizenden operaties voor het vervangen van aangetaste ooglenzen door kunstlenzen. Hij studeerde medicijnen aan de Otago Medical School en specialiseerde zich in Engeland in het vakgebied van de oogheelkunde. Aan het begin van de 70-er van de vorige eeuw startte hij zijn grootschalige hulpprogramma’s in de aanpak van blindheid.

Bekend geworden zijn de operatie-activiteiten vanuit de Fred Hollow Stichting. In diverse landen in Afrika richtten zij oogklinieken op om de plaatselijke bevolking zorg te bieden door oogheelkundige handelingen en het bestrijden van gevolgen door cataract. Van oorsprong is oogarts Fred Hollows een Nieuw-Zeelander. Hij overleed in 1993 in Australië. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen