Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (47)

29 augustus 2024

De Italiaanse arts en patholoog Camillo Golgi (1843-1926) is bekend geworden door het resultaat van zijn onderzoek naar de anatomie en functie van het centrale zenuwstelsel en malaria. In 2016 was het 110 jaar geleden dat aan hem en zijn collega-onderzoeker, de Spanjaard Santiago Ramón y Cajal, de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde werd toegekend.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (47)

Camillo Golgi het centrale zenuwstelsel en malaria.

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Golgi studeerde medicijnen aan de Uni-versiteit van Pavia en behaalde in 1865 zijn diploma. Hij werd aan deze universiteit in 1881 benoemd tot hoogleraar Pathologie. Golgi ontdekte een manier om zenuwweefsel te kleuren en om neuronen, cellichamen en de synaptische contactpunten zichtbaar te maken. De unieke methode van kleuring wordt de golgikleuring genoemd. Voor de bestrijding van de ziekte malaria deed hij meerdere zeer succesvolle ontdekkingen.

In 1906 ontvingen de wetenschappers Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) en Camillo Golgi (1843-1926) de begeerde Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde uit handen van de koning van Noorwegen. De prijs is toegekend voor de waardevolle resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek naar de anatomie van het centrale zenuwstelsel.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (47) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (47) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (47) - 4

De Spaanse onderzoeker, histoloog en patholoog Ramón y Cajal onderzocht vooral de microstructuur en functie van het zenuwstelsel in onder andere ons brein. Dankzij zijn artistieke vaardigheden schetste Ramón y Cajal zijn bevindingen gedetailleerd in de vorm van educatieve schetsen en schreef meerdere wetenschappelijke publicaties.

Voor zijn onderzoek gebruikte hij in eerste instantie de zogenoemde golgikleuring, een techniek voor het kleuren van neuronen. Deze techniek is ontwikkeld door zijn Italiaanse tijdgenoot en arts Camillo Golgi. Tijdens zijn vervolgonderzoeken ontwikkelde hij een eigen techniek voor het identificeren van neuronen. Hij wordt terecht de grondlegger van moderne neurologie genoemd. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen