Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (48)

30 augustus 2024

De ontwerper van het brailleschrift Louis Braille (1809-1852) werd geboren in het stadje Coupvray bij Parijs. Het brailleschrift is een lees- en schrijfsysteem voor blinden. Louis Braille is op 3-jarige leeftijd blind geworden door zich per ongeluk met een priem in een oog te steken. Door het ontstaan van een infectie werd het andere oog aangetast, dat leidde tot een volledige blindheid. Tijdens zijn verblijf op de school voor blinden onder leiding van Valentin Haüy leerde Louis een systeem met 12 puntjes kennen dat bekend stond als een door Charles Barbier ontwikkeld “nachtschrift”.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (48)

Helen Keller werd op een leeftijd van slechts 19 maanden oud blind en doof.

Dit bijzondere “schrift” sprak Braille aan. Hij kwam al snel met een eerste opzet voor een eigen blindenschrift, dat hij ontwikkelde op basis van combinaties uit een systeem met 6 voelbare puntjes. In 1829 was er een volledig bruikbaar brailleschrift beschikbaar. Dankzij de vindingrijkheid en doorzetting van Louis Braille is er voor blinden een compleet systeem van lees- en schrijftaal wereldwijd in gebruik. Voor verzamelaars van postzegels is het verzamelthema Zien & Waarnemen aantrekkelijk en leerzaam.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (48) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (48) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (48) - 4

De Amerikaanse schrijfster en taalkundige Helen Adams Keller (1880-1968) werd op een leeftijd van slechts 19 maanden oud door een ziekte blind en doof. In 2018 herdachten wereldwijd vele personen en organisaties de 50e sterfdag van Helen Keller. Al op een leeftijd van 6 jaar begon zij onder leiding van haar lerares Anne Sullivan te communiceren met behulp van het vingeralfabet, waarmee woorden in de hand worden gespeld.

Ook leerde zij braille, gebarentaal en zelfs liplezen met haar vingers en kon ook spreken. Zij leerde meerdere talen en studeerde cum laude af aan het Radcliffe College in Boston als bachelor of arts. Helen Keller schreef meerdere boeken, waaronder haar autobiografie “The Story of My Life” en hield over de gehele wereld lezingen over het onderwijzen van blinden en doven. (Wordt vervolgd).