Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (23)

5 augustus 2024

Zijn beschrijvingen starten bij het leven en het werk van Pythagoras in een periode van vijf eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Uit het spaarzaam beschikbare materiaal is af te leiden dat in zijn tijd al werd gesproken over een volgorde van afzonderlijke kleuren in een harmonische kleursamenstelling. Ook wetenschappers Aristoteles en Plato beschreven een ritme in kleur. Een bijzondere bijdrage aan de kennis over kleur is ontstaan in meerdere perioden van de middeleeuwen.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (23)

Die Lehren von der Farbenharmonie

Het beroemde kleurendiagram van Kircher (uit 1646) is daar een voorbeeld van. In de 17e en 18e eeuw werd gewerkt aan de ordening van kleuren en het beschrijven van de kleurenleer door verschillende wetenschappers. Ook was er een relatie zichtbaar tussen de kleurenleer en de muziektheorie. De door Athanasius Kircher toegekende kleuren aan de verschillende klankkwaliteiten van de menselijke stem werden zelfs door Johannes Zahns in een kleurendriehoek met bijbehorende analogietabel weergegeven in 1685.

In het laatste hoofdstuk beschrijft de auteur de geometrie van het ordenen van kleuren. In het gedeelte van harmonie naar ordening of omgekeerd van ordening naar harmonie van kleuren laat hij de lezer kennismaken met het werk en de bereikte resultaten van wetenschappers. De beschrijvingen zijn voorzien van illustraties. De uitgever heeft ook meerdere kleurenprenten tussen de teksten opgenomen. Het boek is uitermate geschikt voor studies waarin kleur een belangrijk deel uitmaakt van het studieprogramma.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (23) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (23) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (23) - 4

Door de opzet en de gedetailleerdheid van het boek hebben studenten, kleurdeskundigen en kleurspecialisten en kunstenaars een uitstekende referentiebron voor kleur en kleurgebruik in handen. Het interessante boek sluit af met een compacte verklarende woordenlijst en een ruim opgezette literatuurlijst.

ISBN 3 7881 4053 4, “Die Lehren von der Farbenharmonie”, Andreas Schwarz, Muster-Schmidt Verlag, 1999, 396 pagina’s. Postzegelverzamelaars met belangstelling om een collectie rondom Goethe op te zetten een perfect boek. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen