Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (25)

7 augustus 2024

Dankzij de gedetailleerde behandeling van de grondbeginselen en het praktische gebruik van kleur is de inhoud van dit boek zeer geschikt voor studenten in opleidingen waarin kleur centraal staat. Ook personen die werkzaam zijn in de kleurenindustrie, architecten en ontwerpers van gebruiksgoederen en liefhebbers van kleur, vinden een schat aan informatie en creatieve aanknopingspunten voor praktische verwerking.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (25)

Kleuren zien, waarnemen en verwerken.

In vier hoofdstukken worden in totaal ruim 130 onderwerpen uit de wereld van de kleuren behandeld. In het eerste hoofdstuk verklaren de auteurs het verschijnsel kleur vanuit een natuurlijke beleving met een stevige knipoog naar de psychologie. Ook bespreken zij het ordenen van kleuren in diverse modellen en Goethe’s kleurenleer. Hoofdstuk 2 behandelt kleur in de natuur en chemie.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (25) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (25) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (25) - 4

Kleurwaarneming wordt besproken in hoofdstuk 3, terwijl de natuurkundige en technische benaderingen van kleur op een uitstekende wijze behandeld zijn in hoofdstuk 4. In de bijlage vindt de lezer een tabel met hoogtepunten uit de geschiedenis van de kleurenleer, een verklarende begrippenlijst, een literatuuropgave en een register met trefwoorden. Het geheel is een prachtig en waardevol studieboek voor langdurig gebruik in opleidingen, in zelfstudies en als raadpleegbron. (Wordt vervolgd).

ISBN 3 8274 13834, “Farben - Sehen, Wahrnehmen, Verstehen”, Norbert Welsch en Claus Chr. Liebmann, Spektrum Akademischer Verlag, 2002, 434 pagina’s.


Gerelateerde artikelen