Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (26)

8 augustus 2024

Auteur Ueli Seiler-Hugova schreef een interessante inleiding over de boeiende wereld der kleuren. Vanuit zijn dagelijkse werk als pedagoog en manager van een Rudolf-Steiner-School heeft hij veel ervaring met het overbrengen van onderwerpen en thema’s uit het dagelijks leven. Veel ervaring kon hij opdoen door zijn voordrachten en bijeenkomsten over kleur en de kleurenleer.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (26)

De kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe.

De basis voor zijn praktische inleiding over kleur wordt gevormd door de kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe. Maar ook de baanbrekende theorieën van Rudolf Steiner en Harald Küppers worden behandeld in het informatieve studieboek. Op een eenvoudige en begrijpelijke wijze verklaart de auteur de verschijnselen licht, schemer en donker en het kleurverloop dat te zien is bij zonsopgang en zonsondergang.

Ook het verschijnsel van de regenboog is op een aantrekkelijke wijze in beeld gebracht en verklaard. De gebruikelijke ordening van kleuren in een kleurencirkel is aantrekkelijk en aanschouwelijk behandeld. In een bepaalde mate zijn de oer kleuren oranje-rood, violet en groen telkens een basis voor meerdere natuurverschijnselen. Zelfs Aristoteles noemde deze kleuren de oerkleuren. Speciale aandacht is er voor het mengen van kleuren via verschillende methoden en systemen.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (26) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (26) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (26) - 4

De auteur behandelt tevens de eigenschappen van licht en kleur en de verschijnselen van contrast en kleurtoon. Het gebruik van kleur in de kunstwereld bespreekt de auteur aan de hand van kunstwerken van de schilders Vincent van Gogh en Jan van Eyck. Kleurmeditatie en het gebruik ervan in het geestelijke bewustzijn van de mens komt eveneens aan de orde in dit in ruime mate geïllustreerde boek. Hij eindigt het studieboek met ruime aandacht voor kleur in relatie tot psychologie en mythologie. Het geheel is een uiterst interessante handleiding voor het onderwijs en voor al diegenen, die kleuren beleven, ervaren en begrijpen willen. (Wordt vervolgd).

ISBN 3 85502 752 8, “Farben”, Ueli Seiler-Hugova, AT Verlag, 2002, 119 pagina’s. Ook voor leken biedt dit boek voldoende visuele inspiratie.


Gerelateerde artikelen