Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (4)

13 augustus 2023

Een rijk geïllustreerde overzicht van het gebruik van de ansichtkaart en briefkaart in relatie tot Goethe zal met name de verzamelaars van ansichtkaarten aanspreken. Volgens de samenstellers werden de eerste post- en briefkaarten in 1870 in Duitsland verstuurd met alleen teksten en later werden afbeeldingen gedrukt op kaarten.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (4)

Johann Wolfgang von Goethe

Voor de postzegelverzamelaars toont het plaatjesboek een compacte en gevarieerd opgebouwde collectie Johann Wolfgang von Goethe. Van hoge informatieve waarde zijn de toelichtingen en beschrijvingen over verschillende secties in een collectie. De getoonde postzegelcollectie is slechts een model. Vele variaties zijn mogelijk en worden individueel bepaald. Om aan wedstrijden deel te kunnen nemen moeten de postzegelcollecties aan voorwaarden voldoen. Het artikel opent met een beschrijving over de “One Penny Black”, de eerste officiële postzegel ter wereld (1840), die werd uitgegeven door de Britse Post.

De eerste Duitse postzegel werd uitgegeven op 1 november 1849 door de koning van Beieren, Maximilian II. Joseph. Naast Groot-Brittannië en Zwitserland (1843) is Brazilië het derde land in de wereld waar postzegels werden geïntroduceerd. Vier maanden na de introductie in Zwitserland bracht de Braziliaanse Post de eerste drie postzegels met het motief van zogenoemde “Runderogen” (Frans: oeil de boeuf) in de waarden 30, 60 en 90 reais.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (4) - 4

De eerste postzegel met een Goethe-motief bracht de stad Altona bij Hamburg in 1888 uit. Het overzicht van de collectie laat ook een aantal privé-uitgiften van postzegels met een portret van Goethe zien. Motieven en silhouetten van Goethe werden gebruikt voor postzegels, sluitzegels en reclamezegels. Op het gedeelte met aandacht voor Goethe op postzegels volgt het overzicht met afbeeldingen op de door een centrale bank uitgegeven bankbiljetten en in het bijzonder op het zogenoemde noodgeld.

Voor de 3D-fans is het gedeelte “Goethe in stereo” uiterst waardevol. Van Goethe zelf bestaan er geen foto’s, maar wel van zijn woningen, standbeelden, woonplaatsen en scènes uit zijn voorstellingen. Het boek geeft een be-schrijving over de historie van stereofotografie met voorbeelden van 3D-fotocamera’s, -beeldtechnieken en -stereokaarten en sluit af met een overzicht van beelden over de gehele wereld, een literatuurlijst en een personenregister. ISBN 978-3-487-08572-2, “Goethe - Bilder auf …”, Ulrich Vogt en Meinolf Protte, Georg Olms Verlag, 2016, 431 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen