Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (7)

24 april 2022

In het jaar 1609 zorgen Galileo Galilei en Johannes Kepler voor een toen omstreden wereldrevolutie. Zij doorbraken door hun wetenschappelijk onderzoek grenzen van de in die tijd bekende aardse positie en geven aan dat er aan de hemel meer is te zien dan alleen maar zon, licht en wolken. Galilei deed dat vanuit zijn onderkomen in Venetië met hulp van zijn zelfgemaakte telescoop en Kepler beschreef in Praag de wet van planeten.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (7)

Kepler beschreef in Praag de wet van planeten.

Vanaf dat moment is de aarde uitgebreid met het heelal. Auteur Thomas de Padova vertelt op spannende wijze de fascinerende verandering van het menselijk denken en de vorming van een geheel nieuwe astronomie. Eén van zijn interessantste bronnen is een uitgebreide briefwisseling tussen Kepler en Galilei. Het is slechts een subjectieve observatie van de werkelijkheid, maar ook die van denkmodellen, theorieën en levensverhalen van beiden.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (7) - 4

Het boek legt beide fundamenten van de moderne astronomie op een onderhoudende wijze neer in drie hoofdonderdelen van die gebeurtenissen. Ten eerste is er de blik door de telescoop. Daarna schrijft de auteur over het leven en werk van deze tijdgenoten en eindigt dan met de belevenissen tussen hemel en de hel. Het geheel is een heel belangrijke beschrijving geworden over spectaculaire gebeurtenissen rondom de astronomie. ISBN 978-3-492-05172-9, “Das Weltgeheimnis”, Thomas de Padova, Piper Verlag, 2009, 352 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen