Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (10)

10 december 2023

De magie van projectie en het perspectief werd al door de universeel wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519) bestudeerd. Hij maakte tekeningen waarop duidelijk zijn invullingen van het perspectivisch construeren zichtbaar zijn. In het voortreffelijke informatieve boekje “Leonardo da Vinci: genie en kunstenaar” schrijft de auteur op aantrekkelijke wijze over nog veel meer hoogtepunten uit het telkens actieve leven van genie Leonardo.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (10)

Leonardo werkte hard en was een chaotische sloddervos.

Het boekje behoort tot een serie schoolboekjes onder de titel Zinder 9+ voor het onderwijs aan pientere leerlingen en andere belangstellenden. De inhoud zet de leerling actief in het boeiende leven van Leonardo en verrast door tekeningen, foto’s en gedetailleerde beschrijvingen. Leonardo werkte hard en was een chaotische sloddervos.

Hij liet zich snel afleiden en maakte veel gestarte werken niet af. Beroemd geworden zijn de schilderijen en uitvindingen van hem. Zijn laatste jaren bracht hij werkend door in een kasteel in het Franse Amboise. ISBN 978-90-8664-101-7, “Leonardo da Vinci - genie en kunstenaar”, Laura Layton Strom, Uitgeverij Schoolsupport, 2007, 36 pagina’s.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (10) - 4

De unieke reizende expositie Da Vinci - The Genius was in 2014 te bewonderen in Rotterdam. Het was dan ook het meest complete overzicht van de uitvindingen, machines en de voorwerpen van de Florentijnse meester Leonardo da Vinci. Hij was uitvinder, kunstenaar, anatoom, beeldhouwer, ingenieur, muzikant, architect, filosoof en vooral een briljante man en visionair.

Met inzet van de nieuwste technologische snufjes waren meer dan 200 fascinerende werken en voorwerpen te bewonderen, zoals Leonardo da Vinci (1452-1519) die nu ruim 500 jaar geleden, bedacht en tekende. Maar liefst zeventig machines op ware grootte, waaronder een vliegmachine, een duikuitrusting, een katapult, een tank en een fiets werden getoond in de ruim opgezette expositie in het voormalige hoofdpostkantoor aan de Coolsingel.

Ook werden de resultaten van een uniek onderzoek van de Mona Lisa onthult, waarbij zo’n 25 tot nu onbekende ‘geheimen’ van de Mona Lisa werden ontdekt. Meerdere replica’s van Da Vinci’s beroemde kunstwerken, zoals Het Laatste Avondmaal en de Vitruviusman waren ook in de expositie te bewonderen. Het was een echte belevenis om met de hele familie te bezoeken en om gedurende de looptijd nog eens terug te gaan. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen