Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (13)

13 december 2023

Schilder, beeldhouwer, architect, wetenschapper, uitvinder, de grote inspirator en stadsplanoloog Leonardo da Vinci (1452-1519) geldt wereldwijd als een beroemdheid en genie. Geen andere kunstenaar van zijn generatie is zo nieuwgierig en onderzoekend geweest en heeft zo’n onschatbare, omvangrijke, veelzijdige en innovatieve oeuvre op de wereld gezet als grootmeester Leonardo da Vinci. Van een eerder verschenen XL-uitgave uit 2003 met het geweldige oeuvre van deze Italiaanse kunstenaar verscheen onlangs op verschillende punten herziene herdruk.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (13)

Geen andere kunstenaar was zo nieuwsgierig als Da Vinci.

Daardoor kunnen alle liefhebbers van het werk van Da Vinci hernieuwd genieten van zijn nalatenschap en hebben de kunstliefhebbers een prachtig document in handen met het werk van een geweldenaar in beeldende kunst en unieke resultaten uit het wetenschappelijke erfgoed van deze op alle vlakken van kunst en cultuur gewaardeerde en mysterieuze man.

En dat alles in beeld gebracht op groot formaat reproducties van schilderijen, tekeningen, schriftelijke verhandelingen en vooral met schetsen van zijn fantasierijke ideeën, die voor een gedeelte zelfs werkelijkheid zijn geworden. De afbeeldingen van complete schilderijen en vele details zijn van excellente kwaliteit en zijn bovendien gedetailleerd besproken.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (13) - 4

Door positieve reacties en opbouwende kritiek op de eerste druk zijn er vele extra kunstbeschouwingen in de nieuwe uitgave opgenomen. Alhoewel er slechts rond 20 werken van Da Vinci bewaard zijn gebleven, bevat het nieuwe kunstboek afbeeldingen van schilderijen, die lijken op originele Da Vinci-werken, maar die in werkelijkheid schilderwerken van andere schilders zijn. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen