Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (3)

6 december 2023

Veel van zijn unieke manuscripten werden bijeengebracht in de Codex Atlanticus. De auteur brengt de lezer in spanning om alles te weten te komen over deze fantastische kunstenaar en zeer creatieve uitvinder. Zijn interesses zijn onder meer ontstaan tussen zijn tiende en veertiende jaar, toen hij op een abacus les kreeg in verschillende vakken voordat hij bij Verrocchio ging werken. De abacus is een in de 13e eeuw ontwikkeld concept van een middelbare school voor kinderen van koop- en ambachtslieden, waar ze naast de basisvakken, praktisch rekenen, wiskunde en meetkunde leerden.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (3)

Veel van zijn unieke manuscripten werden bijeengebracht in de Codex Atlanticus.

Ook het lezen van literaire teksten, zoals het werk van Dante, moesten kinderen inspireren. En dat deed het ook bij Leonardo. Hij vervaardigde van zijn ontdekkingen fraaie tekeningen en voegde daaraan zijn gedachten toe. Het boek zelf geeft mooie voorbeelden daarvan. Al op zeer jonge leeftijd wist hij om te gaan met visuele waarneming, diepte en perspectief op de vele prachtige schilderijen. Hij stond aan de basis van de nieuwe wetenschap van fysiognomie of gelaatskunde.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (3) - 4

Hij schetste de eerste fiets, bedacht een gevechtstank, een onderwaterpak, een vliegtuig en een waterradboot. Leonardo was voorts een zeer begaafd wiskundige, beeldhouwer, knutselaar en filosoof. Zijn muurschilderingen, schilderijen, schetsen en geschriften zijn nog altijd fascinerend. De allerberoemdste schilderijen zijn de kunstwerken “Het Laatste Avondmaal” en natuurlijk de “Mona Lisa”. Hij mengde zijn eigen schildersverf en experimenteerde hoe het perspectief in zijn schilderijen kon worden verbeterd. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen