Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (5)

7 december 2023

Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci geboren in een dorp in de omgeving van Vinci. Het was een onecht kind van zijn vader, ontstaan uit een korte relatie tussen hem en een boerenmeisje. Zijn vader trad nog in hetzelfde jaar in het huwelijk met een andere vrouw uit een rijke familie. De kleine Leonardo mocht door zijn afkomst alleen naar een lagere school om lezen, rekenen en schrijven te leren.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (5)

Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci geboren in een dorp in de omgeving van Vinci.

Als kind hield hij sterk van het leven op het boerenland, van muziek en van tekenen. Hij groeide op in het huis van zijn vader, die door zijn beroep als notaris in Florence een invloedrijke klantenkring bezat. Het talent voor tekenen bracht Leonardo in contact met kunstenaar Verrocchio, waar hij werkte van 1470 tot 1477 in het privé atelier van Verrocchio.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (5) - 4

Daar ontmoette hij kunstzinnige tijdgenoten Botticelli, Perugino en Lorenzo di Credi. Leonardo kreeg al snel bekendheid als schilder en verliet in 1483 Florence voor werk in Milaan. In Milaan werkte hij tot 1499 in dienst van Hertog van Milaan, Ludovico Sforza. Hij werkte meer dan 10 jaar als een paard aan een monumentaal standbeeld voor Sforza. Er was ruim 60 ton brons gereserveerd en aanwezig op het erf van het kasteel.

Eind 1493 stond het model klaar om gegoten te worden. Het 7 meter hoge model is nooit gegoten en in 1499 bij de inname door de Fransen van Milaan werd het brons voor kanonskogels gebruikt en het model werd slechts een schietschijf. In de periode van 1495-97 schilderde Leonardo het beroemde kunstwerk “Avondmaal” op een muur. Ook realiseerde hij tevens veel van zijn beroemde uitvindingen in de periode van het werk in Milaan. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen