Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (6)

8 december 2023

In het voorjaar van 1502 wisselde hij van opdrachtgever en kwam in dienst van de Hertog van Valentino. Al spoedig verliet Leonardo deze dictator en vestigde zich weer als schilder in Florence. Daarna was hij afwisselend aan het werk in Milaan en Rome om uiteindelijk in 1516 Italië definitief te verlaten om in dienst te treden van de Franse koning.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (6)

Het machtige aantal van ruim 6000 manuscripten wordt gehaald.

In zijn bagage zat het schilderij van de Mona Lisa, waaraan hij drie jaar heeft gewerkt. Ook werden er steeds meer machines en onderdelen door hem ontworpen. Het machtige aantal van ruim 6000 manuscripten wordt gehaald. Daaronder bevinden zich vele van zijn technische tekeningen, studies en ontwerpen. De beweging staat daarin centraal.

Op 2 mei 1519 overleed Leonardo in het Franse Amboise, in het slot Clos-Lucé en ligt begraven in de kapel van St.Hubertus in het kasteel van Amboise. Clos-Lucé is een kasteel in Amboise waar Leonardo da Vinci de laatste drie jaren van zijn leven woonde. Het is nu een museum over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Het beschikt over veel voorbeelden van zijn uitvindingen.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (6) - 4

Via verervingen kwam een groot deel van de schets- en ontwerpbladen weer in de openbaarheid onder de benamingen Codex Atlanticus, Codexen Madrid I en II en Codex Leicester. De nagebouwde mechanische modellen met veelal een mogelijkheid om zelf de bewegingen te veroorzaken zijn verzameld in meerdere expositieconcepten. De modellen zijn uiterst leerzaam voor jong en oud.

In de tentoonstelling “Leonardo da Vincis Machinen” in het Stadmuseum Borken was in 2011 een deel van zijn machines te bewonderen en te bedienen. Bij deze expositie hoort een publicatie met beschrijvingen en foto’s van modellen en afdrukken van de ruim 500 jaar oude historische schetsen. “Leonardo da Vincis Maschinen”, Annette Lobbenmeier, Galerie Edition, 2009, 102 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen