Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (11 en 12)

24 september 2024

In de AO-reeks verscheen ter gelegenheid van de aandacht voor de 50e dag van overlijden van de Amerikaanse schrijfster en taalkundige Helen Adams Keller (1880-1968) een informatief boekje over haar leven, blind- en doofheid en haar enorme doorzettingsvermogen om haar doelen in het leven te bereiken. Ten gevolge van een ziekte werd Helen Keller op een leeftijd van slechts 19 maanden van een gezond kind, een kind dat en blind en doof werd.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (11 en 12)

Helen Adams Keller

In een boeiende en aangrijpende vertelling beschrijft de redactie van het AO-boekje hoe Helen Keller zich heeft kunnen ontwikkelen tot een vooraanstaande auteur, wetenschapper, activiste en stimulator van het onderwijs aan dove, blinde en doofblinde medemensen. Op 6-jarige leeftijd kreeg Helen een privé lerares om haar ouders te helpen haar gepast onderwijs te geven. In 1886 kreeg de toen 24-jarige Anne Sullivan die baan bij de familie aangeboden.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (11 en 12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (11 en 12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (11 en 12) - 4

Zelf was Anne op haar 14-jarige leeftijd bijna blind, maar door enkele operaties kreeg zij haar gezichtsvermogen deels terug. In de opleiding voor lerares voor blinde en doofblinde kinderen leerde zij braille en het hand- of vingeralfabet. In maart 1887 ving haar taak bij de familie Keller aan. Haar hele leven zou zij zorgen voor de studie van Helen en dat is uiteindelijk een succesformule geworden, mede door de inzet van Anne Sullivan.

Helen leerde braille, gebarentaal en zelfs liplezen met haar vingers en kon ook spreken. Zij leerde meerdere talen en studeerde cum laude af aan het Radcliffe College in Boston als bachelor of arts. Helen Keller schreef meerdere boeken, waaronder haar autobiografie “The Story of My Life” en hield over de gehele wereld lezingen over het onderwijzen van blinden en doven. Er zijn diverse postzegels met Helen Keller. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen