Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (15 en 16)

26 september 2024

De Britse ingenieur, uitvinder en constructeur William Moon (1818-1894) ontwikkelde zijn Moon-alfabet, dat in de basis is bedoeld als een blindenschrift en op een bepaalde wijze vergelijkbaar is met het schrift voor zienden. William Moon werd geboren in 1818 en groeide op als een gezond kind. Als kind kreeg hij de infectieziekte roodvonk met als gevolg dat hij aan één oog blind werd en dat zijn andere oog al snel in kwaliteit achteruit ging.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (15 en 16)

William Moon

Ondanks diverse operaties verloor hij in de loop der jaren zelfs het geringe gezichtsvermogen. In 1840 op een leeftijd van 21 jaar was Moon volledig blind. Met zijn moeder en zus vestigde hij zich in Brighton in East Sussex. Hij leert blinde jongeren via reliëfschrift te lezen. Dit schrift en de methode van aftasten was al ontwikkeld door meerdere personen. Het viel hem wel op dat het reliëfschrift moeilijk te leren en te gebruiken was.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (15 en 16) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (15 en 16) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (15 en 16) - 4

In 1843 startte hij de ontwikkeling van een eigen reliëfalfabet en presenteerde in 1845 zijn resultaat, zijn Moon-alfabet. De letters van het gewone alfabet waren in reliëf zo geconstrueerd dat ze bij het aftasten corresponderen met de overeenkomende letter. In 1847 verscheen het eerste boek in het Moon-blindenschrift. Het Moon-alfabet werd over de continenten verspreid via missionarissen. Lange tijd is zijn methode bij blinden in gebruik gebleven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen