Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (17)

27 september 2024

De Franse leraar Valentin Haüy (1745-1822) is de initiatiefnemer en in 1784 oprichter van de eerste Franse opvoedings- en onderwijsinrichting voor blinde personen, kortweg de blindenschool genoemd. Dit instituut groeide uit en werd in 1791 door de staat overgenomen. Zijn blindenschool kreeg de naam ‘Institut national des jeunes aveugles en bleef gevestigd in Parijs. Haüy zette zich in voor de integratie van blinde en slechtziende personen in de arbeidsmarkt.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (17)

Valentin Haüy

Daartoe ontwikkelde hij les- en instructiematerialen voor zijn leerlingen. Valentin Haüy studeerde klassieke talen en ging na zijn studie als beambte op het Frans ministerie werken als vertaler, werd in 1781 docent en beleefde de ervaring dat blinde personen tijdens een straatfeest muziekinstrumenten bespeelden. Hij maakte kennis met de blinde Weense componiste en muzieklerares Maria Theresia Paradis en ontwikkelde in samenwerking een praktisch bruikbaar blindenschrift.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (17) - 4

Het instituut van Haüy kon door een ingreep van Napoleon niet meer groeien en Haüy werd zelfs in 1802 vervangen door een andere directeur. Hij vestigde echter direct een privé-instituut onder de titel ‘Musee des Aveugles’. Een succes bleef uit. Tijdens de periode van de Franse Revolutie werd Haüy meerdere malen gearresteerd en weer vrij gelaten. Ook verbleef hij enkele jaren in St. Petersburg voor het oprichten van een blindenschool. Na terugkomst mocht hij in 1821 door een vriendelijk directeur op zijn oude school terugkomen. Daar volgde Louis Braille inmiddels als een actieve leerling de lessen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen