Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (18)

28 september 2024

Het Duitstalige boek “Het oog als motief” kan een uitstekende basis vormen voor de opzet van een educatieve postzegelcollectie in het thema Oogheelkunde. Het zien en waarnemen is een dagelijkse activiteit van mensen en een natuurlijke combinatie van begrippen en activiteiten, die bij een optimale samenwerking en onder gezonde condities beelden kan laten ontstaan in ons brein om ons dagelijks leven zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (18)

“Het oog als motief in de filatelie”

Van onze zintuigen speelt visuele waarneming een uiterst belangrijke rol en staat na het openen van onze ogen in het middelpunt van ons functioneren bij bewuste en onbewuste handelingen en van denkprocessen. In alle daaraan gekoppelde onderwerpen speelt het oog als gezichtsorgaan een rol of hebben die onderwerpen in het functioneren ervan een relatie met ogen en zien, zoals die van de natuurfenomenen licht en kleur.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (18) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (18) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (18) - 4

Veel aandacht is er voor de oogheelkunde, bedreigingen voor de kwaliteit van ons gezichtsorgaan, blindheid en het brailleschrift en natuurlijk voor de anatomie en fysiologie van het oog. Het vierde hoofdstuk in het boek gaat in op blindheid en de wereldwijde aandacht voor blinden en slechtzienden. In het inspirerende boek krijgt de postzegelverzamelaar bovendien een beeld over het fenomeen van het oog als symbool. Gegevens van alle afgedrukte postzegels zijn achterin het boek opgenomen en zijn voorzien van een catalogusnummer volgens de Michel-notering. Ook geeft de publicatie een overzicht van aanvullende en geraadpleegde literatuur. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-524-69041-6, “Das Auge als Motiv: Ladislav Berar”, Rudolf Zewell, Umschau Verlag, 1987, 172 pagina’s.