Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (22)

30 september 2024

De Franse kapitein in het Franse leger en specialist op het gebied van cryptografie Charles Barbier de la Serre (1767-1841) ontwikkelde een zogenoemd nachtschrift, dat ook wel de voorloper van het brailleschrift wordt genoemd. Hij was in het begin van de 19e eeuw geïnteresseerd in de cryptographie en zoek naar een geheime codering voor het uitwisselen van onderlinge orders en berichten en naar een methode om spraak in een snel- of kortschrift (stenografie-achtige noteringen) leesbaar vast te leggen.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (22)

Charles Barbier

Op verzoek van Napoleon ontwikkelde hij een nachtschrift, dat gebaseerd is op het aftasten van karakters in relief. Berichten konden in een code zo worden doorgegeven, zonder geluid te maken of licht te gebruiken. Het systeem van barbier bestond uit karakters in de vorm van geordende puntjes in relief. Zijn ontworpen ‘schrift’ bestond als basis uit twee verticale rijen van elk één tot maximaal zes voelbare puntjes die fonetische uitspraken voorstellen.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (22) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (22) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (22) - 4

Het 12-puntenschrift noemde hij sonografie. In het leger kwam dit nachtschrift niet op grote schaal in gebruik vanwege de gecompliceerdheid van het leren en lezen ervan. In 1819 bracht hij schriftelijk het Blindeninstituut in Parijs op de hoogte van zijn vinding. Een jaar later was hij er persoonlijk om het geheel toe te lichten. De toen elfjarige Louis Braille kwam al snel op de hoogte van het nachtschrift en ging aan de slag ermee met als resultaat het brailleschrift met slechts maximaal zes punten per teken. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen