Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (23)

1 oktober 2024

De afzonderlijke OF-collectie van postzegels, postzegelblokken en andere filatelistische uitgaven rondom het levenswerk en een geniale uitvinding door Louis Braille, vormt een onderdeel van de OF-thematische postzegelcollectie Oogheelkunde. Dit enorme onderzoeks-, interesse- en werkgebied in de wetenschap, de techniek, in het onderwijs en zeker in de gezondheidszorg laat de postzegelverzamelaars voortdurend genieten van nieuwe postzegels- en blokken, die nu nog steeds worden uitgegeven bij officiële postbedrijven voor het verzenden van briefpost en postpakjes.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (23)

Het thema Braille bevat zegels en blokken waarop het brailleschrift te zien is.

Inmiddels is het algemeen bekend geworden dat er via allerlei handels- en privékanalen ook postzegels worden aangeboden. Een deel van deze zegels zijn privéuitgaven, verkregen door het zelf ontwerpen van afbeeldingen, die dan door een officiële postadministratie in een gekozen format wordt gedrukt. De op die wijze verschenen zegels hebben natuurlijk een officiële status, maar komen in het algemeen niet in de handel. De verzamelaar met een keuze voor een bepaald thema wordt ook met enige regelmaat verrast door een schat van aangeboden zegels uit landen, die via handelskanalen veel en kostbare zegels laten verschijnen.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (23) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (23) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (23) - 4

Voor de verzamelaars zijn juist die zegels en blokken van onschatbare waarde voor de collectie door de veelal prachtige ontwerpen en combinaties van feiten en gebeurtenissen op een postzegelformaat. Ook geven bedrijven, instituten, verenigingen, clubs en vele andere organisaties en instellingen postzegels uit. Voor verzamelaars een geweldige uitdaging om de themacollecties aan te vullen.

Het thema Braille bevat zegels en blokken waarop het brailleschrift te zien is. Maar natuurlijk zijn er zegels met portretten van Louis Braille en van andere personen, die een rol speelden in de ontwikkelingen van het brailleschrift. Ook hebben wij zegels toegevoegd waarop de strijd tegen blindheid en het omgaan met blindheid staan aangegeven. Om de verzamelaars te prikkelen om nog meer te weten te komen over de betreffende onderwerpen zijn diverse boeken besproken uit de OF-Thematische boekencollecties. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen