Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (3)

27 juli 2022

Als een roman leest het nieuwe boek “Zes lichtpuntjes”. Dit boek is geschreven ter gelegenheid van de 200e verjaardag van Louis Braille. Auteur en wetenschappelijk onderzoeker Bruno Liesen heeft er een uiterst interessant en onderhoudend geheel van gemaakt. Na het lezen van het boek weet de lezer alles over de man die al op zeer jonge leeftijd blind werd en op jonge leeftijd het bekende brailleschrift uitvond.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (3)

Louis Braille (1809-1852)

Maar de auteur geeft meer antwoorden op vragen over blindheid en het functioneren van blinde mensen in het dagelijks leven. Hoofdstukken met historische feiten zijn afgewisseld met fictieve hoofdstukken die het verhaal beschrijven van een jonge, blinde historica die een boek schrijft over de historie van het brailleschrift. In haar zoektocht raakt zij verzeild in een woelig avontuur.

Door de combinatie van fictie en werkelijkheid is er een spannend boek ontstaan en krijgt de lezer een andere kijk op blinden en slechtzienden. Van Braille zelf zijn weinig publicaties bekend en was hij in zijn leven een bescheiden en zelfs een onopvallende man. Door het lezen van de mooie en informatieve verhalen wordt het beeld over Louis Braille geheel anders.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (3) - 4

Het boek omvat ook portretten van enkele blinde, historische personen die elk op hun manier een stempel hebben gedrukt op de geschiedenis. Het boek is opgebouwd uit twaalf samenhangende hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk neemt de schrijver de lezer mee op een historisch bezoek in het geboortehuis en het atelier van de familie Braille in het Franse plaatsje Coupvray.

Het bezoekje vindt plaats in 1812 ten tijde van de heerschappij van Napoleon. De nog heel jonge Louis krijgt een stuk gereedschap in zijn oog en wordt blind. De lezer krijgt ook een beeld van het tot een museum omgevormde geboortehuis. Het tweede hoofdstuk neemt de lezer mee naar de tijd van de Verlichting en maakt kennis met Valentin Haüy, die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de blinden. In het verhaal “Blinde detectives” komt het fictieve gesprek dat wordt gevoerd op het werk van kapitein Charles Barbier de La Serre naar voren. Dankzij de inhoud van deze ‘roman’ krijgen de thematische verzamelaars meer te weten over Braille. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen